Mit svar på Madbloggerudfordringen 2014: Knækbrød og ærtesuppe

Hvis du følger med i, hvad de danske madbloggere laver, har du sandsynligvis lagt mærke til et fælles “projekt” her i februar. Det er nemlig sådan, at en hel del madbloggere har deltaget i madbloggerudfordringen, hvor man hver især får uddelt en anden madblog, hvorpå man skal finde en opskrift at splejse med en af sine egne opskrifter. Jeg deltog ikke sidste år, men i år syntes jeg, at det skulle da prøves. Så jeg meldte mig til og fik tildelt bloggen “Hvad skal vi bage?“. Det har været ved tilfældig udtrækning, og jeg kiggede da lige en ekstra gang, da jeg så, jeg havde fået tildelt en blog med et navn der ligner eget navn så meget!

“Hvad skal vi bage?” er drevet af Mette fra Vejle, som bager brød, boller, kager og andre lækre ting! Der er rigtig gang i ovnen hos hende, kig forbi og find måske noget inspiration…

Prøv også: Gazpacho – sommermad på en ikke særlig sommeragtig dag

Jeg skulle jo bruge en af hendes opskrifter, så efter noget tids søgen faldt jeg over en opskrift på knækbrød. Jeg havde i noget tid gået og tænkt over at ville bage knækbrød, så valget faldt altså herpå. Min egen opskrift, jeg har valgt at parre knækbrødet med er denne ærtesuppe. Den har jeg dog valgt at modificere lidt, for at gøre den endnu simplere, med inspiration fra Charlotte Nowaks bog “Babymad”. Sammen med knækbrødet spiste min søn og jeg ærtesuppe en aften, hvor vi var alene hjemme, og det var rigtig lækkert. Det må siges at kunne være en udfordring at servere suppe for en dreng på knap 18 måneder, i hvert fald når der skal ryddes op bagefter, men han spiste næsten tre portioner, så jeg betragter den som godkendt.

Knækbrød

En del af udfordringen var desuden at mindst tre ingredienser af den andens opskrift skulle gå igen. Her går sesamfrø, havregryn, hvedemel, vand, salt og olie igen. Jeg har så tilføjet rugmel, nigellafrø, birkes og bagepulver. Resultatet blev sprøde, smagfulde stykker knækbrød, som er gode til tilbehør til suppen her, men også med en skive ost eller hvad man ellers kan finde på.

Knækbrød med nigellafrø
 
Arbejdstid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Giver omkring 20 stykker knækbrød - cirka én bageplade. Find køkkenvægten frem og vej ingredienserne af - det synes jeg altid fungerer bedre end at bruge liter/decilitermål.
Af:
Det skal du bruge
 • 150 g rugmel
 • 75 g hvedemel
 • 40 g sesamfrø
 • 40 g olie
 • 140 g vand
 • 5-6 g nigellafrø (1-1,5 tsk)
 • 5 g blå birkes (1 tsk)
 • 3 g groft salt
 • 1,5 tsk bagepulver
Sådan gør du
 1. Afvej og bland alle ingredienser i en skål. Dejen skal være ret fast og må ikke klistre.
 2. Tænd ovnen på 180 grader og læg et stykke bagepapir på køkkenbordet. Udrul dejen herpå med en køkkenrulle, så den er omkring 3-4 mm tyk. Skær den til i en firkant og gem den afskårne dej.
 3. Skær den udrullede dej ud i stykker i den størrelse, du vil have. Jeg lavede dem omkring 12x8 cm. Fordel stykkerne med en centimeters mellemrum på bagepapiret. Den afskårne dej kan rulles ud på ny, så al dejen bliver brugt.
 4. Knækbrødene bages i omkring 25 minutter, til de bliver let gyldne. Hold øje med den tynde dej, pludselig brænder den på.
 5. Afkøl knækbrødene på en rist.
Noter
Tip: Prøv også at tilsætte 1 tsk kommenfrø i dejen for en endnu mere smagfuld oplevelse.

Knækbrødene opbevares i en lufttæt bøtte eller pose.

 
Ærtesuppe
 
Arbejdstid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Af:
Portioner: 2
Det skal du bruge
 • 1 løg
 • 1 porre
 • 350 g ærter (frosne)
 • ½ l grøntsagsfond/-bouillon
 • 1 spsk olie
 • 100 g bacon
 • Creme fraiche
 • Citronsaft eller balsamicoeddike
 • Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
 1. Rens og grovhak løg og porre. Steg dem i olien i et par minutter.
 2. Tilsæt bouillon/fond og lad det koge i 5 minutter.
 3. Tilsæt derefter ærterne og lad det koge yderligere 5 minutter.
 4. I mellemtiden steges bacon sprødt på en tør pande og drypper af på et stykke køkkenrulle.
 5. Blend suppen og smag til med citron/balsamico, salt og peber. Giv den et hurtigt opkog inden servering.
Noter
Server med bacontern og lidt creme fraiche på toppen, sammen med et par stykker knækbrød.

Rune

Om Rune

Far på Hva' Ska' Vi Ha'? Rune er perfektionisten, når det kommer til madplanlægning. Han tager især højde for grøntsagernes sæson, så ugens madplan tager snildt halvanden time eller mere. Interessen for madlavning tog fart i hjemkundskab i 6. klasse, og siden er den kun vokset. Rune er lidt af en nørd for teknik og gear og har en affære kørende med sin røremaskine fra Kenwood.
Bookmark permalink.

Kommentarer

 1. Pingback: Madblogger Udfordringen #2 – sådan gik det! | madbloggerudfordringen

 2. Ja jeg morede mig også, da jeg så at lige I to havde fået hinanden :-)

  Lækkert at du kommer porrer i ærtesuppen, det må gøre den mindre sødlig, en sødme jeg ikke er så vild med normalt. Her har du overtalt mig til at prøve med ærtesuppe igen – især at servere den for ungerne i fritten!
  Og hjemmebagt knækbrød er bare godt. Også til suppe. Mums.

  Dejligt at du ville lege med denne gang – måske du er frisk på tredje runde også?

  Mvh La Cucina Nada

  • Det virker faktisk rigtig godt med porrer, ja. Man kan også vælge at runde den af med lidt fløde eller hvad man ellers er til, for den bliver lidt grov i det – men det syntes jeg faktisk var meget lækkert!

   Jeg er da helt sikkert frisk på en gang til, er der lagt en plan for hvornår det bliver? :-)

   Mvh

   Rune

Hvad synes du?